L’altra Palmanova

La Palmanova italiana

El municipi italià de Palmanova està situat a la província d’Udine,al nordest d’Itàlia, a la regió de Friuli-Venècia Júlia.Concretament a 20 km de la ciutat d’Udine i a 120 km de Venècia. A Palmanova es parla l’italià i el dialecte friulà. Així el topònim en italià és Palmanova, i en friulà és Palme. El municipi té diversos nuclis de població amb poc més de 5.000 habitants en conjunt, una superfície de 13,32 km² i una altitud de 27 metres sobre el nivell de la mar. El gentilici dels seus habitants és el de palmarini. Palmanova és coneguda com la città stellata per la seva planta poligonal en forma d’estrella amb nou puntes i pla radiconcèntric.

La ciutadella de Palmanova va ser realitzada entre 1593 i 1620 per un equip d’arquitectes i enginyers de la República de Venècia per enfortir les defenses de la regió amb l’objectiu d’aturar les incursions de l’Imperi Otomà i les intencions expansionistes dels austríacs. Les tres entrades –portes d’Udine, Aquileia i Cividaleestaven protegides per un sistema de fortificacions format per baluards, revellins i fosses que la mantenien segura contra l’artilleria de l’època.

El primer anell de fortificacions, de finals del segle XVI, més pròxim al conjunt edificat, presenta les seves murades en forma de punta de fletxa acompanyat d’un baluard continu. De tot això en resulta un enneàgon que, per la configuració dels seus vèrtexs, ofereix una defensa sòlida. Aquest conjunt està protegit per un ample fossat. El segon anell, del segle XVII, es va construir per enfortir els punts més dèbils del primer anell, situats al costats rectes de les murades existents i sobretot davant de les tres portes d’entrada.

El darrer anell fou construït en època de l’ocupació de les tropes franceses de Napoleó. Així, el 1806 es varen aixecar nou bastions envoltats per un fossat sec. La seva construcció cap a l’exterior, en direcció al camp, va permetre la conservació integral de la ciutat i dels seus edificis històrics.

A la Piazza Grande, un gran espai central hexagonal, es troba la catedral del segle XVII. Il Duomo mostra el millor exemple d’arquitectura veneciana a la regió de Friuli. Palmanova compte també amb un Museu Històric Civil i un Museu Històric Militar, reflex de la intensa història d’aquesta ciutat fortalesa. Cada mes de juliol es celebra l’anomenada Rievocazione storica, una desfilada popular amb vestimentes del segle XVII. La importància militar dels segles anteriors ha donat pas actualmente a un centre turístic i comercial. Des de l’any 1960 el conjunt urbà té el títol de monument nacional.

Més informació a la web www.palmanova.it